Het bepalen van de waarde van een bedrijf is voor veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) een onderwerp dat niet dagelijks de aandacht krijgt. Toch is een goede waardebepaling niet alleen relevant wanneer je overweegt je bedrijf te verkopen. Het geeft inzicht in de sterke en zwakke punten van je onderneming, helpt bij strategische beslissingen en kan een leidraad zijn bij het aantrekken van financiering. Een laagdrempelige en snelle manier om dit inzicht te verkrijgen, is met een waardescan. In deze blog duiken we in wat een waardebepaling voor MKB inhoudt en waarom een waardescan zo waardevol kan zijn.

Wat is een waardebepaling?

Een waardebepaling is het proces waarbij de huidige economische waarde van een onderneming wordt bepaald. Voor grote bedrijven gebeurt dit vaak door gespecialiseerde adviseurs, die complexe rekenmodellen en grondige analyses gebruiken om tot een waardering te komen. Voor MKB’ers kan dit echter wat eenvoudiger en betaalbaarder worden uitgevoerd. Een waardebepaling kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, maar er zijn drie basisfactoren die meestal worden meegenomen:

  1. Financiële prestaties: De omzet, winst, en cashflow zijn cruciaal om te weten hoe je bedrijf presteert.
  2. Groei- en marktpotentieel: Hoe toekomstbestendig is je bedrijf? Is er groeipotentie in de markt waarin je actief bent?
  3. Risico’s en afhankelijkheden: Hoe afhankelijk is je bedrijf van bijvoorbeeld enkele grote klanten of een paar leveranciers?

Deze factoren helpen om een overzicht te krijgen van de waarde van je bedrijf. De berekening zelf kan variëren van een eenvoudige vermenigvuldiging van de winst met een factor, tot uitgebreide berekeningen zoals de Discounted Cash Flow (DCF)-methode.

Wat is een waardescan?

Een waardescan is een vereenvoudigde versie van een volledige waardebepaling, ontworpen om snel inzicht te geven in de waarde van een bedrijf. Waar een uitgebreide waardebepaling soms weken of maanden in beslag kan nemen, is een waardescan een efficiënte manier om op korte termijn een indicatie te krijgen. Vaak wordt een waardescan online aangeboden en kun je zelf de basisinformatie invullen. Op basis daarvan ontvang je een rapport met een schatting van de waarde van je onderneming.

De uitkomst is geen exacte waarde, maar geeft wel een goede indicatie van de waarde van je bedrijf. Het kan een eerste stap zijn om te ontdekken waar je staat, zonder dat je direct veel tijd en geld hoeft te investeren.

Waarom is een waardescan nuttig?

  1. Snelle inzichten zonder hoge kosten
    Voor veel MKB’ers is een volledige waardebepaling vaak een grote investering qua tijd en geld. Een waardescan biedt een budgetvriendelijk alternatief dat toch waardevolle inzichten geeft in de financiële gezondheid en het groeipotentieel van je bedrijf.
  2. Strategische planning en groei
    Een waardescan helpt je beter te begrijpen waar de waarde van je bedrijf ligt en waar je kunt verbeteren. Zo kun je gericht investeren in groeikansen en zwakke plekken aanpakken. Stel dat je ontdekt dat je winstgevendheid sterk afhankelijk is van één product; dan kun je kijken naar manieren om je productaanbod te diversifiëren.
  3. Voorbereiding op verkoop of overdracht
    Een waardescan is ideaal als je overweegt om op termijn je bedrijf te verkopen of over te dragen aan bijvoorbeeld een familielid. Het geeft je een eerste indicatie van de waarde, en laat zien waar je nog aan kunt werken om de verkoopwaarde te verhogen.
  4. Onderhandelingspositie versterken
    Bij het aangaan van een financiering, onderhandelingen met nieuwe partners of het aantrekken van investeerders, helpt het als je weet wat je bedrijf waard is. Het versterkt je onderhandelingspositie en kan je helpen betere voorwaarden te verkrijgen.
  5. Vergelijken met branchegenoten
    Veel waardescans geven je ook een benchmark-rapport. Zo kun je zien hoe je bedrijf presteert ten opzichte van andere bedrijven in dezelfde sector. Dit kan motiverend werken en handvatten bieden voor verbeteringen.

Hoe werkt een waardescan in de praktijk?

Bij een waardescan vul je online een aantal basisgegevens over je bedrijf in, zoals de omzet, winst en de sector waarin je actief bent. Op basis van deze informatie ontvang je een rapport dat inzicht geeft in de waarde en enkele belangrijke indicatoren van je bedrijf.

Hoe verder na een waardescan?

Een waardescan kan het begin zijn van een waardetraject. Blijkt uit de scan dat je bedrijf goed presteert maar dat er verbeterpunten zijn? Dan kun je overwegen om bepaalde aspecten van je bedrijf aan te pakken, zoals kostenbeheer, risicomanagement of de groei in specifieke productlijnen. Als je daadwerkelijk van plan bent om je bedrijf te verkopen, dan kan de waardescan een aanleiding zijn om een meer gedetailleerde waardebepaling uit te voeren, zodat je met concrete cijfers en een goed verhaal de onderhandeling in kunt gaan.